2014. november 2., vasárnap

Marauder's Map - Tekergők Térképe

Újdonság J.K. Rowlingtól:

Forrás
Valószínűleg egy diák (beleértve Harry Pottert, Ron Weasleyt, Hermione Grangert és Tom Denemet) sem derítette fel olyan alaposan (és tilosban járva) kastélyt és az azt körülvevő területet, mind a Tekergők Térképének négy megalkotója: James Potter, Sirius Black, Remus Lupin és Peter Pettigrew.

James, Sirius és Peter nem pusztán a bajkeverés okán kezdték el éjszakai felderítő járataikat (bár ezért ez is szerepet játszott); kedves barátjuknak, Remusnak akartak segíteni, hogy könnyebb legyen elviselni a lükantrópiával járó nehézségeket. A farkasölőfű főzet feltalálása előtt Lupin kénytelen volt egy fájdalmas átalakuláson keresztülmenni minden egyes teliholdnál. Miután három barátja felfedezte állapotát, elkezdtek kutatni, hogy hogyan tehetnék kevésbé fájdalmassá és magányossá az átalakulásokat - ez végül odáig vezetett, hogy a fiúk (regisztrálatlan) animágusok lettek, mert így anélkül tudtak társaságot biztosítani Lupinnak,  hogy veszélybe sodorták volna magukat. És a képességük, hogy szarvassá, kutyává és patkánnyá változtak, lehetővé tette számukra, hogy éjszaka felfedezőutakat tegyenek anélkül, hogy lelepleződnének. A kastély belsejének feltérképezése azonban csak James Potter láthatatlanná tévő köpenyével valósulhatott meg.

A folytatásért kattintsatok a továbbra!


A Tekergők Térképe a négy barát - beleértve Harry apját, keresztapját, és tanárát - kivételes mágikus képességeiről tanúskodik. A térkép egy üres darab pergamennek tűnik egészen addig, míg nem aktiválják az Ünnepélyesen esküszöm, hogy rosszban sántikálok kifejezéssel - amit a négy készítő közül három esetében egy tréfának kell tekinteni. A "rosszban" szóval nem a sötét varázslatokra utalnak, hanem a házirend megszegésére; és hasonló dologról tanúskodik, hogy beceneveiket használják a térképen (Holdsáp, Tapmancs, Féregfark és Ágas urak).

A mágia, amit a térkép készítéséhez használtak, magas szintű és lenyűgöző; magába foglalja a Homonculous bűbájt, ami lehetővé teszi a térkép birtokosának, hogy a követni tudja a kastélyban tartózkodók mozgását, ráadásul megbűvölték, hogy az ellenségüket, Perselus Pitont az idők végezetéig távol tartsa (lehetőleg minél nagyobb sértésekkel).

Habár az, hogy hogyan vesztették el a térképet készítői, nincs benn konkrétan a Harry Potter regényekben, de könnyű elképzelni, hogyan történhetett: elbízták magukat, és Frics elkapta őket, aki talán pont Pitontól kapta a tippet, hiszen a fiú megszállottjává vált a gondolatnak, hogy leleplezze ősellenségét, James Pottert bajkeverés közben. A térképet Sirius, James, Remus és Peter végzős évében kobozták el, és egyikük sem volt képes visszaszerezni azt a mindenre elszánt Fricstől. És egyébként is megváltozott a fontossági sorrendjük az utolsó hónapokban: sokkal komolyabbak lettek, és elkezdtek figyelni a Roxforton kívüli világra, ahol Voldemort nagyúr egyre nagyobb hatalmat szerzett. A négy térképkészítő rövidesen csatlakozott az Albus Dumbledore vezette Főnix Rendjéhez, és a térkép a régi iskolájukról - bármilyen ötletes is volt - már nem volt egyéb mint egy tárgy, ami nosztalgikus érzések ébresztett bennük.

A Weasley ikreknek később azonban nagy hasznukra vált a Tekergők Térképe. Hogy hogyan került hozzájuk, arról már hallhattunk a Harry Potter és az azkabani fogolyban. Az, hogy Harry Potternek ajándékozták a térképet, tiszteletük jelének tekinthető, és a meggyőződésüknek, hogy a fiút illeti a térkép valamilyen okból, amit még ők sem értettek pontosan - így került a térkép az egyik készítő gyerekének tulajdonába.

Később egy álruhába bújt halálfaló kobozta el Harry Pottertől a térképet, mert rájött, hogy az valószínűleg leleplezné.


J.K. Rowling gondolatai:

A Tekergők Térképe utólag egyfajta nehézség lett az eredeti kitalálójának (nekem), mert kicsit túl sok szabadságot és információt adott Harrynek. Sosem mutattam meg, hogyan szerezte vissza a térképet Harry a (feltételezett) Rémszem Mordon irodájából, és néha megbántam, hogy nem hagyta ott. Azt viszont szerettem, mikor Harry Ginny pöttyét figyelte a térképen a Halál ereklyéiben, szóval tulajdonképpen örülök, hogy Harry visszaszerezte jogos örökségét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése