2014. július 16., szerda

The Sorting Hat - A Teszlek Süveg

Újdonság J. K. Rowlingtól:

Forrás
A híres roxforti Teszlek Süveg sok mindent elárul az eredetéről a dalokban, amiket a tanév elején elénekel. A legenda szerint, a süveg valamikor a roxfort négy alapítójának egyike, Griffendél Godrick tulajdonában volt, és a négy alapító közösen varázsolta el, hogy a diákok az általuk preferált tulajdonságok alapján legyenek beosztva a róluk elnevezett házakba.

A Teszlek Süveg a legokosabb elvarázsolt tárgy, amivel a legtöbb boszorkány és varázsló valaha találkozott. Szó szerint meg van benne a négy alapító intelligenciája, tud beszélni (a karima közelében lévő szakadáson keresztül) és képes a legilimenciára, ami segít neki, hogy belelásson viselője fejébe, és megérezze annak képességeit és lelkiállapotát. Sőt, képes válaszolni viselője gondolataira is.

A Teszlek Süveg még a feltételezést is elutasítja, hogy valakit nem a megfelelő házba osztott be. Azon alkalmakkor, mikor egy mardekáros önzetlenül viselkedik, mikor egy hollóhátas megbukik az összes vizsgáján, mikor egy hugrabugosról kiderül, hogy lusta, de ugyanakkor okos vagy amikor egy griffendéles gyávaság jeleit mutatja, a Süveg akkor is állhatatosan ragaszkodik eredeti döntéséhez. De az igazság az, hogy a Süveg figyelemre méltóan kevés hibát vétett sok évszázados működése alatt.

J. K. Rowling gondolatai:

A Teszlek Süveg a kezdetekkor még nem szerepelt a terveim között. Sok különböző módban gondolkodtam, hogyan is lehetne beosztani a diákokat (mert azt már az elején tudjam, hogy négy ház lesz, különböző jellemvonásokkal). Az első egy gondosan kidolgozott Heath Robinson-féle* gépezet volt, ami mindenféle mágikus dolgot művelt, mielőtt döntést hozott volna, de ezt nem szerettem igazából: egyszerre tűnt túl egyszerűnek és túl bonyolultnak. Ezután beállítottam négy szobrot az előcsarnokba, amelyek életre keltek és kiválasztották maguknak a diákokat az egész iskola szeme láttára. Ez már jobb volt, de még mindig nem volt elég jó. Végül írtam egy listát arról, hogyan lehet kiválasztani az embereket: ec-pec-kimehetsz, szalmaszálak, csapatkapitányok, nevek egy kalapban - nevek egy beszélő kalapban - felteszik a kalapot - a Teszlek Süveg.

*Heath Robinson angol karikaturista és illusztrátor volt; arról volt híres. hogy nevetségesen bonyolult gépeket rajzolt, amik egyszerű célok elérése érdekében működtek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése