2014. július 29., kedd

Mirror of Erised - Edevis tükre

Edevis tükre egy régi, díszes tükör. Karmokban végződő lábakon áll, és az arany keretbe a következő szavak vannak vésve: Edevis amen ahze erkyt docr amen. A tükör az emberi szív legmélyének leghőbb vágyát mutatja meg, de a látomás már több embert is őrületbe kergetett.

Újdonság J. K. Rowlingtól:

Forrás
Edevis tükre egy nagyon régi berendezés. Senki sem tudja, ki készítette, vagy hogy került a Roxfortba. A tanárok gyakran hoznak érdekes műalkotásokat, amelyeket az utazásaik során gyűjtöttek be, és elképzelhető, hogy a tükör is így került az iskolába; vagy azért, mert a tanár pontosan tudta, hogy hogyan működik, és teljesen lenyűgözte, vagy azért mert nem értette a működését, és ki akarta kérni kollégái véleményét.

Edevis tükre egy olyan műemléknek tűnik, amit kizárólag szórakoztatás céljából hoztak létre (az most nem számít, hogy ártatlanul vagy rosszindulatúan), mert annak ellenére, hogy sokkal leleplezőbb, mint egy átlagos tükör, inkább érdekes, mint hasznos. Csak miután Albus Dumbledore meghatározta, mit is mutat pontosan, (a tükör századokon át a szükség szobájában sínylődött, mielőtt előhozták, és munkába állították), azután vált nagyszerű rejtekhellyé, és a tisztátalan szív utolsó próbájává. 

A tükör feliratát, az "Edevis amen ahze erkyt docr amen"-t visszafelé kell elolvasni, hogy felfedhessük igazi célját.


J. K. Rowling gondolatai:

Forrás
Albus Dumbledore figyelmeztetése, ami a Harryvel zajló párbeszéd alatt hangzik el, a saját nézetemet fejezi ki. A "tarts ki az álmaid mellett" tanács szép és jó, de van egy pont, amikor az álmokhoz való ragaszkodás már haszontalan, vagy egyenesen egészségtelen. Dumbledore tisztában van vele, hogy az élet elszaladhat, amíg valaki lehetetlen dolgok után epekedik: mint ebben az esetben Harry szüleinek visszatérése. Szörnyen lesújtó a tudat, hogy meg lett fosztva a szüleitől, de Dumbledore tudja, hogy ülni és nézni a látomást, csak rosszat tenne Harrynek. A tükör lehet elbűvölő és szívfájdító, de nem feltétlenül hozza el a boldogságot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése